barcelona.jpg

Barcelona - et af de mange Gaudi-huse.

Barcelona
Der går en direkte bus fra Castelló d’Empuries til Barcelona hver morgen kl. 8.  Turen tager en time og tre kvarter. Billetter købes på turistkontoret, og der er afgang fra stoppestedet ved Hotel Emporium på Carrer Santa Clara. Bussen kører tilbage ved 20-tiden om aftenen.
Alternativt kører der dagligt en del tog fra Figueres til Barcelona. Ved banegården er der en p-plads, hvor det er billigt at parkere en hel dag, hvis man viser togbilletten.
Det hurtigste er at køre selv. I bil tager køreturen til Barcelona ca. fem kvarter, og det er relativt nemt at komme ind i storbyen. Motorvejen munder ud i den brede Avenida Meridiana. Følg derefter skiltene, som viser ind mod centrum, og kig efter parkeringshuse eller -kældre i nærheden af Placa de Catalunya.

Cadaqúes
Cadaques er et flot by med hvide huse, som kravler op ad klipperne ved Middelhavet. Byen var oprindelig et lille fiskerleje, som blev “opdaget” af Dalí og andre kunstnere og lever i dag højt på myterne. Der er ca. 20 km over bjerget til Cadaqúes.

fuglepark2008.jpg

Når der er vand i området, kan man være heldig at opleve et fantastisk fugleliv - smukt med bjergene i baggrunden.

Cykelture
Der er en afmærket cykelrute omkring byen, som bl.a. fører gennem fuglereservatet Aiguamolls de l’Emporda. Der går også en cykelsti langs floden Riu la Muga direkte ned til stranden i Empuriaprava.
Hele området er meget velegnet til ture på racercykel. Der er flade strækninger nord for byen (sigt efter landsbyer som Palau Saverdera, Pau, Vilajuïga, Garriguella, Rabós, Espolla, Mollet og Peralada) og store udfordringer i bjergene omkring. Opkørslen fra Vilajuïga til klostret St. Pere de Rodes er for viderekomne.

Dykning
På havnen i Empuriabrava er der en god dykkerbutik. Her kan man leje udstyr, få luft på flaskerne eller tage med på én af deres dykkerture. Vil man selv dykke fra stranden eller klipperne er der mange muligheder. Spørg i butikken for gode råd.

Dali_2003.jpg

Fra Dali-museet i Figueres.

Figueres
Figueres (ca. 40.000 indbyggere) ligger kun 8 km fra Castelló d’Empuries og er berømt for det store Dalí-museum. Byen kan også bruges til shopping. Der er især fine shoppinggader i kvarteret mellem Ramblaen og Dali-museet.
Flere billeder fra Dali-museet.

Fodbold
Billetter til FC Barcelonas hjemmekampe på Camp Nou kan ofte købes ved stadionlugerne - også på selve kampdagen, med mindre der er tale om en storkamp, som kræver, at man er tidligt ude. Alternativt kan billetter købes over nettet hos barcelona.com og hos arte udland.

Forlystelser
Europas næststørste forlystelsespark efter Disneyland i Paris, Port Aventura, ligger ca. 110 km syd for Barcelona (ca. 2 ½ times bilkørsel).

Storke.jpg

En af hovedattraktionerne i fugleparken er de mange storke.

Fugle
Nationalparken Aiguamolls de l’Emporda, som ligger kun 3-4 km fra huset, har status som Ramsar-beskyttelsesområde. Her er i perioder over 300 forskellige fuglearter - bl.a. flamingoer, storke, traner og hejrer m.v. Også lavlandet uden for nationalparken har et rigt fugleliv.

Girona
Girona (ca. 75.000 indbyggere) er en rar og hyggelig by, som bl.a. har et af de bedst bevarede middelalderkvarterer i Spanien og en gotisk katedral fra 1000-tallet. Der er en god halv times kørsel til Girona.

girona.jpg

Girona med et vue ud over floden og de karakteristiske huse langs den. Kirken i middelalderkvarteret i baggrunden.

Golf
Den nærmeste golfbane ligger i Peralada, ca. 10 km væk. Ved Girona ligger PGA de Catalunya, som er kåret som en af de 10 bedste baner i Europa. Barcelona Golf har en guide til samtlige golfbaner på Costa Brava.

Kunst
Der er mange kunstneriske seværdigheder i området, men den største er de museer, der knytter sig til den gale surrealist, Salvador Dalí, som blev født i Figueres. Hans værker kan bl.a. ses i Teatre-Museu Dalí i Figueres, som er det mest besøgte museum i Spanien efter Prado-museet i Madrid. Men Dalí-dyrkere valfarter også til Casa Museo Salvador Dalí i Port Lligat helt ude på klippekysten ved Cadaques og Casa Museo Castillo Gala Dalí i landsbyen Púbol ca. 40 km syd for Castelló d’Empuries.
I Barcelona kan man se blandt andre Miro og Picasso - og tager man en tur op på Monestir de Montserrat, kan man på museet dér få et mere ydmygt, men fint indblik i catalanske kunstneres værkere generelt, fordi madonnaen har fået foræret meget kunst.

Luftballon
Flere steder kan man flyve i varmluftballon over områdets smukke natur. Turen tager 1,5 til 2 timer. Vols Rosell eller Vols Globus.

Morten_og_Mas_Ventos.jpg

Morten venter på maden på Mas Ventos med udsigt over hele bugten.

Markeder
Der er et lille marked på pladsen foran katedralen hver tirsdag. Torsdag er markedsdag i Figueres - og lørdag i Empuriabrava. Om søndagen er der loppemarked i byens sydlige udkant i retning af St. Pere de Pescador.

Picnic / udsigt
Der ligger et picnic-område, Mas Ventos, med en fantastisk udsigt over hele kysten tæt på Sant Pere de Rodes-klostret. Kør til Palau-Saverdera (ca. 8 km) og drej til venstre mod Pau og Vilajüiga. Her er der vist af til højre mod Sant Pere de Rodes. Området ligger inde til højre et par kilometer før klostret. Her er grill, borde og bænke etc - dog er grill-faciliteterne i 2009 blevet lukket fra 15. juni til 15. august pga. brandfare.
Kombinér udflugten med et besøg i klostret, som blev grundlagt i 800-tallet og for nylig blev renoveret. Herfra er der en ikke mindre fantastisk udsigt over kysten mod nord med Port de la Selva.

Ski

Andorra, et af de største skiområder i Pyrenæerne, kan nås på 3-4 timer i bil. Her er 192 km pister og 63 lifter, og området får høje karakterer af skianmelderne. Flere oplysninger på www.grandvalira.com
Tættere på finder man et udmærket skiområde i La Molina, som har 53 km pister og 16 lifter.
Det nærmeste alpinområde, Vall de Nuría, ligger kun et par timers kørsel væk (nord for Ripoll) og har 11 pister i varierende sværhedsgrader.

snorkle.jpg

Fra en snorkletur i en af de mange vige nord for Roses.

Snorkling
Fra Roses til Cadaques og Cap de Creus er der utallige små “klippestrande”, som er fremragende til at snorkle - f.eks. omkring Cala de Montjoi og Cala de Joncols. De to bugte kan nås fra vejen, som går bag om Roses. Følg skiltene.
Cap de Creus er et glimrende alternativ og kan kombineres med en frokost på den glimrende restaurant, som ligger på det spanske fastlands vestligste punkt
Fra Empuriabrava, Santa Margarida og flere andre badebyer er det også muligt at købe snorkelture med båd.

Strande

emp.JPG

Stranden ved Empuriabrava en tidlig morgen, før gæsterne ankommer.

Der er en lækker sandstrand i Empuriabrava, som ligger kun 5 km fra Castelló d’Empuries. Kør ad Carrer Santa Clara ud af byen i retning mod Roses, og efter et par hundrede meter drejer vejen til højre mod Empuriabrava. Her begynder også en cykel- og gangsti, som følger floden, Riu la Muga direkte ned til stranden.
Sandstranden strækker sig ca. 20 km hele vejen fra Roses via Empuriabrava til L’Escala, og der er flere strækninger, som er mere ugenerte og ikke mindre lækre.
Kør f.eks. til St. Pere Pescador og fortsæt gennem byen, over broen og drej til venstre i rundkørslen. Stranden kommer efter ca. 1 km. Følg evt. sandsporet til venstre langs stranden.
Et andet godt alternativ er det ubebyggede område mellem Empuriabrava og Santa Margarida. Det kan f.eks. nås fra den firesporede vej mellem de to byer. Drej til højre ved skiltet, som viser mod campingpladsen La Rubina.

Vandland
AquaBrava hedder områdets store vandland. Det ligger ved Roses på vejen mod Cadaquez.

vandre.jpg

Der er mange muligheder for vandreture på alle niveauer i området.

Vandreture
En bog på spansk med 400 forslag til vandreture i Pyrenæerne er i huset. Der er også en brochure med forslag til mindre ambitiøse, men stadig flotte vandreture rundt omkring i Catalonien. Bjergene omkring Cadaques, Roses og Sant Pere de Rodes-klostret har flere afmærkede ruter - f.eks. fra Cap de Creus til Port de la Selva.

Vin
Huset ligger i vinområdet Empordà. Der er bl.a. mange vinmarker på strækningen fra Palau Saverdera til Pau, Vilajüiga og Garriguella. Her har en del lokale kooperativer etableret sig med udsalg ved landevejen.
Et af de bedste er Cooperativa Agricola Garriguella, som ligger ved den anden rundkørsel på landevejen. Her finder man flere prisbelønnede vine. Det er også et godt sted at prøvesmage den lokale dessertvin, Garnatxa.
Peralada er også kendt for sine vine. Landsbyen har også et lille vinmuseum.
Mas Gusó lidt uden for St. Pere Pescador har også et stort udsalg af vin - desuden en restaurant.